Szabó Réka: „Pozsonyban is remekül elkeverem magam, de néha pont így találok benne jó helyeket”

Hírek
2021 05 14.

Folytatjuk a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás megalakulásának 10. évfordulója alkalmából indított cikksorozatunkat. Ezúttal egyesületünk grafikusát és látványtervezőjét, Szabó Rékát mutatjuk be. A számtalan internetes megjelenés és kiadvány mellett ő a Pozsonyi Naptár szerkesztője és kültéri kiállításaink egyik szerzője.

Szabó Réka

 

Magyarországiként hogy kerültél kapcsolatba Pozsonnyal?

Először egyetemistaként töltöttem több időt a városban, szakmai gyakorlaton voltam a Pozsonyi Magyar Intézetben. Budapesten születtem, és csak felnőttként kezdtem el igazán megismerni Pozsonyt. Meg is döbbentett utólag, mennyire keveset tudtam róla valójában. Folyamatosan ismerkedem vele, és a Kifli ebben nagyon jó társ. Együttműködünk a kezdetektől, nyitottságuk a város múltjának sokféle nézőpontból való bemutatására mindig vonzott. Izgalmas beleásni különböző témákba, időszakokba, helyszínekbe, városi rétegekbe egy-egy fotózás, kiállítás vagy kiadvány tervezésekor.

Mikor kerültél igazán mélyebb kapcsolatba a várossal?

Az építészet, a városi tér, az épületek a maguk történeteivel régóta érdekelnek, nem is tudok úgy járni az utcákon, hogy a lábam elé nézzek. Még Pesten is hajlamos vagyok eltévedni, pedig elég sokat járkáltam benne, de nem oda nézek, ahova kellene, felfelé bámulok a homlokzatokra. Pozsonyban is remekül elkeverem magam, de néha pont így találok benne jó helyeket, és a maga legyalogolható léptékével könnyebb dolgom van vele. Kiflis városnéző sétákon szerettem meg olyan épületet is, ami előtte nem tartozott a kedvenceim közé. Ilyen volt a rádió, amit az előadással kísért bejárás során fedeztem fel részleteiben, és akkor értettem csak meg igazán ezt a városképileg meghatározó épületet, rácsodálkozva arra a bonyolult koncepcióra, amit tervezésében képviselt. Teljesen más szemmel nézek rá azóta.

Pozsony a téli kikötőből Szabó Réka fotóján

 

Van kedvenc épületed, városrészed Pozsonyban?

A sok régi épület mellett a téli kikötő a nagy kedvencem Pozsonyban, egy kiállítás készítésekor bóklásztam benne először, de kiflis sétán is fotóztam benne. Különös oázis a város közepén, egyszerre rozsdaövezet, még funkcionaló kikötő, természeti környezet meghökkentően nyugodt Dunával és rengeteg izgalmas zuggal, műhellyel, hajótesttel, formával.

Duna a téli kikötőben

 

Látványokat tervezel. Mi a koncepciója, üzenete a kiflis munkaidnak?

Vizuális nevelést (szobrászatot) és kultúraközvetítést tanultam, ami aztán össze is kapcsolódott az idők és véletlenek során, mert kulturális tartalmak közvetítését kell megtámogatnom vizuális eszközökkel. Szemlélődő típus vagyok, elmélyedek a részletekben, ebből szűrödik le aztán egy-egy feladat során, hogy mit is lehetne kiemelni, alkalmazni a sok jel közül egy adott tartalom felmutatásakor. Ez a fajta vizuális tervezés alárendelődik a közvetítendő anyagnak, a közvetítő felületnek és annak a célnak, hogy közönsége be tudja fogadni, találjon azonosulási pontokat, amiken keresztül aztán kapcsolódni lehet és kiváltódnak bizonyos érzelmek. A Pozsonyi Kifli jelenlegi pop-up kiállítása is egy ilyen folyamat révén állt össze – rengeteg családi fotó közül lettek kiválogatva azok, amelyek nemsokára, még májusban kikerülhetnek végre – a járványhelyzet miatti halasztások után – a Pozsonyi Városi Múzeum udvarára. Egyébként amikor ezeket a felvételeket végignéztem, rengeteg apróságot találtam rajtuk, ezekkel mind külön-külön kéne foglalkozni – csak példaként említem a 20. század eleji műtermi felvételek retusálási szokásait, amiket szépen össze lehetne vetni a mai gyakorlatokkal.

Batka János, egy pozsonyi levéltáros világa című kiállítás installálási munkálatai közben

 

Milyen témával foglalkozik ez a pop-up kiállítás?

A pop-up kiállítás címe „Ich bin ein Pressburger / Ich bin eine Pressburgerin / Régi pozsonyiak vagyunk”. A leszármazottak nagylelkűségének hála kilenc régi pozsonyi család hagyatéka került digitalizálásra. A kiállításba ennek csak a töredéke fér, de történeteiket nagyjából így is végigböngészhetjük a kiállításon.

Idén több kültéri kiállításunk is lesz Pozsonyban.

Igen, már 2017 óta tematikus pop-up kiállításokat készítünk évente. A családi fotóalbumok után a Régi vásárcsarnok elé tervezünk egy piactörténeti tárlatot, majd később egy köztéri szobrokkal foglalkozót. Pozsonyban – persze más városokban szintén – sétáltak, sőt még mindig sétálnak a szobrok is, köztérről (jó esetben) köztérre, mint identitáspolitikai sakkfigurák. XY elmegy a-ból b-be, YZ meg b-ből c-be, mert minden köztérnek megvan a maga identitása, kontextusa, történelme, amit a mindenkori hatalom alakítani igyekszik. A Pozsony belvárosában a német, magyar, majd szlovák fennhatóság idején történt köztéri szoborvándorlást már egyszer érintőlegesen feldolgoztuk a Halló, Pozsony! című kiállításban. Most bővebben is körüljárhatjuk a témát, és már most tudom, milyen nehéz lesz lemondani egy-egy képről, szoborról, hogy beférjünk a meghatározott keretek közé.

„Ich bin ein Pressburger / Ich bin eine Pressburgerin / Régi pozsonyiak vagyunk” című kiállítás meghívója

 

Milyen további munkáiddal találkozhatunk idén nálunk? Milyen terveid vannak?

Két könyvön is dolgozni fogunk, az egyik egy fotóalbum lesz az említett családi albumok képeiből, a másik pedig a pozsonyi kifli, mint péktermék történet foglalja össze.
Együttműködésünk során találkoztam többször a pozsonyi levéltár izgalmas anyagaival – az első pop-up kiállítás képei is innen származtak, Batka János levéltáros hagyatékából. A következő Pozsonyi Naptár képei is a levéltárból kerülnek majd ki, alig várom, hogy kiválogathassuk, örömmunka lesz. Emlékszem, egyszer a nyílt napjukon (kesztyűs) kézben tarthattam például azt a táviratot, ami a Ferenc Ferdinánd elleni merényletről tudósított. Hátborzongató volt tudni, hogy utána elkezdődött az első világháború.

Dokumentumok a Pozsonyi Városi Levéltárban

Más, grafikai szempontból csodálkoztam rá egy kézzel írt céhes könyvre, amely telis-tele van gyönyörű, változatos, szinte kalligráfiaszerű, kézzel rajzolt tipográfiával. Jó lenne ezt feldolgozni valamilyen formában, hogy többen is megismerhessék.

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!