Támogatóinknak köszönhetően jelent meg az új Pozsonyi Naptár!

Pozsonyi naptár
2020 11 26.

November 29-től a Pozsonyi Kifli e-shopjában vásárolható meg az egyesület szimpatizánsainak támogatásával megjelentetett 2021-es Pozsonyi Naptár. A régi családi fotókat tartalmazó kiadvány személyesen is átvehető a Pozsonyi Kifli központjában működő ideiglenes átvételi ponton.

 

 

Régi családi fotókuriózumok

A jövő évi naptár címe – Ich bin ein Pressburger – a hagyományos pozsonyi identitásra utal. A benne szereplő felvételek családi hagyatékokból valók, nagy részük városi környezetet is megjelenít. Van például fénykép az 1929-es dunai jégzajlásról, egy a Sétatéren kiállított, hadizsákmányból származó I. világháborús orosz ágyúról vagy az első pozsonyi görkorcsolyapályáról. Egy 1910-es fotón az látható, amint Theodore Roosevelt volt amerikai elnök automobilja a Mária Terézia-szoborcsoport közelében „száguld”.

„Egyesületünk, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás 2010 decemberében alakult. Az elmúlt tíz évben több régi pozsonyi család hagyatékát sikerült digitalizálnunk és feldolgoznunk. A sokszor különleges kordokumentumok – korabeli fotográfiák és történetek – preßburger családok leszármazottainak nagylelkű felajánlásaiból kerültek a gyűjteményünkbe és lettek közkinccsé. Az együttműködésekből később szorosabb munkakapcsolatok, barátságok is születtek. Az ajándékozók közül sokan ma már a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás tagjai és munkatársai. A városhoz való aktív kötődésükkel, családi hagyatékukkal a helyi többnemzetiségű hagyományt, az új pozsonyi lokálpatriotizmust képviselik. Az itt közzétett fényképek újranyomtatott formában még nem jelentek meg, eddig a családi fotóalbumokban pihentek – olvasható a szerkesztők, Ifj. Papp Sándor és Szabó Réka naptár elé írt bevezetőjében.

 

Kiflis „átvételi pont”

A járványhelyzet miatt elmarad az idei pozsonyi adventi vásár, ahol Pozsonyi Kifli már öt éve adománygyűjtő standot üzemeltetett. Az érdeklődök kétféleképpen vásárolhatják meg az egyesület népszerű kiadványait. „A Pozsonyi Naptár megrendelhető webáruházunkban: https://pozsonyikifli.sk/termek/pozsonyi-naptar-2021/. A megrendelt példányok a 2020. december 3-tól december 21-ig terjedő időszakban hétfőnként és csütörtökönként 15 és 18 óra között vehetők át a Pozsonyi Kifli épületében (Rajská 15., alagsor, tanácsterem). Természetesen postázhatjuk is a naptárt. Érdeklődni lehet a következő telefonszámon: +421903735513 – tájékoztatott Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifi elnöke.

Kattintás a nagyobb térképre >>>

Pozsonyi Kifli

Támogatóink

Don`t copy text!