WhatCity? a Mickiewiczen

Város
2018 05 22.

Nagyszabású tervekkel állt elő egy fővárosi ingatlanfejlesztő: sétálóutcává szeretné alakítani a Pozsony belvárosában található Mickiewicz utcát. Mindehhez május 19-én, szombaton főpróbát is tartottak. A WhatCity? névre hallgató kezdeményezés keretében a szóban forgó utcát lezárták a járműforgalom elől. Egy napig a gyalogosok, utcai árusok, görkorisok és nem utolsósorban az urbanisztikai szakemberek vehették birtokba a Mickiewicz utca aszfaltját.

00

A WhatCity? előadások és műhelyfoglalkozások olyan kombinációja, amely a városi élet javítására keres új stratégiákat. A kezdeményezés szervezője a Punkt polgári társulás, amely a Jó Piac (Dobrý trh) nevű rendezvényeket is megvalósítja.

Az Alžbetkaként ismert ikonikus épülettől egészen az Amerikai térig az utca két oldalán árusok, valamint a Pozsonyi Kifli és más hasonló civil szervezetek standjai sorakoztak. Lehetett focizni a flaszteren, de természetesen az élőzene és a gyereksarok sem hiányozhatott. A járművektől mentes utca egycsapásra élhető környezetté vált egy olyan városrészben, amelyet a legtöbben csak autóval, trolival keresztülrobogva, vagy éppen a dugóban araszolva ismernek.

05

Az ötlet, hogy a Széplak utca gyalogos zónáját gyakorlatilag a Medikus-kert környékéig hosszabbítsák meg, az ITB Development nevű ingatlancégtől származik, és a Mickiewicz utca revitalizációja nevet kapta. A vállalat már el is készíttette a közlekedési tanulmányt, amelyből kiderül, hogy az ottani forgalom több mint 90 százaléka tranzit jellegű, vagyis az áthaladó járművek végső célja nem az utcában van. A tervek szerint azonban nem minden járművet száműznének a Mickiewicz utcából, a trolik és kerékpárosok továbbra is használhatnák azt.

06

Felvetődik a kérdés, hogy miért pont a Mickiewicz utcát élesztenék újra. Az ingatlanfejlesztő elképzelése szerint az átalakítással az új- és az óváros közti élő kapcsolatot szeretnék megteremteni. E szerint a régi Baťa áruháztól a Nagyszombati vámig a gyalogosok számára fenntartott köztérrel kötnék át a várost.

Az utcai rendezvénynek nemcsak az apropóját, hanem a tartalmát is az átalakítás témája szolgáltatta. Különböző urbanisztikai koncepciókat molinókra nyomtatva, de a régi Pozsonyt megidéző képeket is láthattak az arra járók. Az egyik legérdekesebb programpont pedig egy szabadtéri konferencia volt. Ez valahogy úgy képzelhető el, hogy az ismert vásári hangulat közepette, az utcán hosszában végighúzódó nyitott sátor alatt közel negyven urbanisztikai szakember ül sörpadokon, és bárki leülhet velük beszélgetni. Egyfajta “villámrandi” (speed dating) keretében cserélődtek az érdeklődök a hazai és külföldi építészekkel, kutatókkal szembeni padokon.

02

Ezeket a beszélgetéseket mikrofonok segítségével kis mobilkütyükre továbbították, amelyeket némi aprópénzért bárki kikölcsönözhetett. Így a vásári kézműves hamburgerre várás közben is hallgathatta az ember például Janez Koželjt, Ljubljana alpolgármesterét, aki nagy szerepet játszott a szlovén főváros élhetővé tételében, de a parkokra specializálódott urbanistával, Charlie Mc Cabe-bel való beszélgetésbe is belehallgathatott.

07

A program a felsoroltakon kívül is rengeteg érdekességet tartogatott. A Mickiewicz utca végén található Szlovák Dizájn Múzeum kurátorai rendhagyó tárlatvezetéseket tartottak az intézmény raktáraiban, ami szépen illeszkedett az azonos napon megszervezett múzeumok és galériák éjszakájának programsorozatába. A Szlovák Műszaki Egyetem diákjai pedig az utca revitalizációjára kidolgozott terveiket mutatták be. De volt ingyenes építészeti tanácsadás is, ahol a lakásfelújításhoz, házépítéshez kérhettek útmutatást az arra járók.

Czímer Gábor

Fotó: Braňo Bibel

Támogatóink

Don`t copy text!