A „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című kötet a BIBIANA díjazottja

Pozsonyi mesék
2022 12 10.

Újabb díjjal ismerték el a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás „Pozsonyi mesék” című népszerű könyvsorozatát. A tavalyi „Rómer Flóris, a mesék megmentője” után idén a „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című kötet kapta a pozsonyi BIBIANA nemzetközi gyermekművészeti ház díját. Viera Kamenická könyvének a Bibiana a 2021 tele kategóriában ítélte oda a Legjobb gyermekkönyv díját.

A BIBIANA nemzetközi gyermekművészeti ház nem kevesebb mint hét különféle versenyt és díjat hirdet meg évente. 1991 óta Az év legszebb gyermekkönyve mellett Az év legjobb gyermekkönyve díját is kiosztják, mindkettőt évszakok szerinti kategóriákra osztva. A szakmai zsűri két szervezet, a BIBIANA nemzetközi gyermekművészeti ház és az IBBY (International Board on Books for Young People, azaz Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) sokéves tapasztalattal rendelkező képviselőiből áll. Ez a testület döntött úgy, hogy a rangos Legjobb gyermekkönyv díjat a 2021 tele kategóriájában a Pozsonyi Kifli Pt. „Pozsonyi mesék” sorozatában megjelent „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című kötet kapja.

A díjat a könyv szerzője, Viera Kamenická 2022. november 25-én, a pozsonyi Zichy-palotában tartott ünnepségen vette át.

 

A „Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi” című kötetről

A Duna-rakparton, a villamosalagút szájától nem messze van egy kissé rejtélyes hely. Annak a régi zsidó temetőnek a maradványai rejtőznek a föld alatt, amelyben a nagyhírű pozsonyi tudós „csodarabbi”, Chaszam Szófer végső nyughelye is található. A történet nem valódi mese, inkább utazás a zsidó Pozsony álmainak, emlékeinek, legendáinak és történetének világában. Emléket állít egy egyetemes jelentőségű személyiségnek, aki a régi Pozsonyban talált otthonra és vert gyökeret. Viera Kamenická a zsidó Pozsony, valamint a kortársai által „nemzedéke lámpásának” nevezett bölcs és jellemes Chaszam Szófer történetébe avatja be az olvasót. A kötet magyar nyelven a karácsonyi vásárra Csanda Gábor fordításban jelent meg.

A kötet magyar nyelven a karácsonyi vásárra Csanda Gábor fordításban jelent meg.

 

A Pozsonyi mesék című sorozat

A Bolemant Éva által gondozott „Pozsonyi mesék” című sorozatot évekkel ezelőtt, megalakulásakor indította útjára Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Az ismert személyiségek életét mese formájában feldolgozó kötetek egyúttal Pozsony történetét is bemutatják, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A sorozatban a városhoz kötődő olyan hírességekről szóló mesék mellett, mint Kempelen Farkas, Bartók Béla, Lechner Ödön, Széchenyi István, Martinengo Nándor, Batka János, Stefánia koronahercegnő, Rómer Flóris és Chaszam Szófer, a „Pozsonyi zsidó mesék” és a „Mesélő sárga villamos” című kötet is megjelent. A sorozat legutóbbi kötete a neves írónő, Jana Juráňová „So Salvátorom” (Salvator) című, az olvasók körében rendkívül nagy sikert arató meséje volt.
A 2020 ősze kategóriában a „Rómer Flóris, a mesék megmentője” kapta a BIBIANA Legjobb gyermekkönyv díját.

A sorozat raktáron lévő kötetei megvásárolhatók webáruházunkban, illetve 2022. december 22-ig a Pozsonyi Kifli Pt. pozsonyi adventi vásáron felállított standjánál is.

Peter Janoviček

Támogatóink

Don`t copy text!