Botrányba fulladt az első pozsonyi lóverseny

Hírek
2016 11 28.

Lóverseny, Aupark, Casino. Csak néhány újítás, amelyet Pozsony gróf Széchenyi Istvánnak köszönhet. Annak a Széchenyinek, aki idéntől (2016) számítva 225 évvel ezelőtt született egy Sopron menti falucska, Nagycenk kastélyában.

Annak a Széchenyinek, akit a magyar történelemtudomány leginkább politikai szerepvállalása és gazdasági fejlesztő tevékenysége miatt méltat, a szlovák történelemkönyvek pedig szintén leginkább a reformkori országgyűléseken betöltött szerepét említik, ha említik. Közben az egykori (és persze a mai) Magyarország után talán Pozsony tarthatná leginkább magáénak a tragikus sorsú grófot. Ha másért nem, hát azért, amit Pozsonynak adott.

Ebben próbál változtatni a Pozsonyi Kifli PT legújabb mesekönyve. A Pozsonyi mesék nemrég megjelent, negyedik része a gróf életével foglalkozik, különös tekintettel Széchenyi István pozsonyi tevékenységére.

Hol volt az általa alapított első pozsonyi kaszinó a Séta téren? Hogyan segítette az akkori Liget parkjának rendbehozatalát? Miért járt a Dunához? Ez mind kiderül a mesekönyvből, most pedig nézzük meg közelebbről, hol, milyen körülmények közt került sor az első pozsonyi lóversenyek megrendezésére.

00a

Veres István: Széchenyi, Pozsonyi mesék, 2016

Segítségünkre van Neumann Tibor tanulmánya, amely Lóversenyek és lovassport Pozsonyban címmel jelent meg a Toldy-kör irodalmi naplójában, az 1940-es években. Széchenyi István huszárkapitány 1826. április 9-én rendezte meg Pozsonyban az első lóversenyt a hazai arisztokrácia és az itt állomásozó lovastisztek részvételével. A Disznómezőn (ma Pasienky) zajlott, kb. 5-6000 ember nézte végig, és négy futamból állt.

02

 Strohmayer Antal József: Lóverseny Pozsonyban, 1839, GMB, webumenia.sk

Önmagában véve nem is az érdekes, hogy kinek a lovai futottak, hanem hogy egy szomorú esemény vetette árnyékát az egészre, és nem túlzunk, ha azt írjuk, hogy botrányba fulladt a széles érdeklődéssel kísért akció. Az történt ugyanis, hogy az egyik futamon Esterházy Károly lovásza lebukott, és még aznap meghalt.

A titkosrendőrök jelentést írtak Bécsbe a rendőrminiszternek, és hangsúlyozták, hogy következő vasárnap a szervezők a versenyt meg akarják ismételni, emiatt pedig a városban nagy a közfelháborodás. Bécsből Pozsonyba küldték Karl Clam-Martinitz ezredest, aki összehívta és leszidta a helyőrség tisztjeit.

01

 Strohmayer Antal József: Lóverseny Pozsonyban, 1839, GMB, webumenia.sk

Esterházy Mihály gróf közben Bécsben járt és azt a hírt hozta, hogy felsőbb utasításra nem lehet több versenyt tartani Pozsonyban. Bécsben viszont igen, meg is alakult még májusban a Jockey Club, amely a Simmeringer Wiesen meg is tartotta első versenyét.

Persze, ahogy Neumann is írja, ennek sikere aztán megtörte a felsőbb körök ellenállását, és Széchenyiék is megtarthatták a második pozsonyi versenyt, május 28-án. Ez már egy sokkal nagyobb szabású esemény volt, sokkal több indulóval és vendéggel. Pesten, a Rákos mezején egy évvel később, 1827 június 4-én tartották az első lófuttatást.

03

Johann Erdmann Gottlieb Preste: Lóverseny Pesten

Széchenyi egyébként saját bevallása szerint leginkább a magyarországi lótenyésztés ügyét szerette volna előmozdítani a versenyek meghonosításával, és csalódva nézte, hogy az érdeklődők nagyobbik része a fogadással van elfoglalva…

A Széchenyi című mesekönyv szlovák és magyar nyelven is  megrendelhető a pozsonyikifli@pozsonyikifli.sk e-mail címen.

Pozsonyi Kifli PT

Támogatóink

Don`t copy text!