Elkezdődött a Batka-hagyaték digitalizálása

Hírek
2012 11 12.

Nagy örömünkre szolgál, hogy elkezdődhetett a pozsonyi kordokumentumokból álló Batka-hagyaték digitalizálása a Pozsonyi Városi Levéltár ligetfalui székhelyén. A digitalizálás koordinátora a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. A magyar nyelvű elektronikus dokumentumok feldolgozását Ifj. Papp Sándor, a német nyelvűek feldolgozását pedig PhDr. Sylvia Urdová történész – muzeológusok felügyelik.

pa230446

Batka hagyatékában mintegy 10 000 darab kordokumentum (naplók, levelek, képeslapok, okmányok, névjegykártyák, belépőjegyek, étlapok, igazolványok stb.) található. A hagyaték fontos forrása Pozsony 1867‒1917 közötti történelmének. A dokumentumok digitalizálása és rendszerezése után a Poszonyi Kifli PT egy háromnyelvű (magyar-német-szlovák) virtuális kiállítás és adatbázis elindítását tervezi a tásulás honlapján (www.pozsonyikifli.sk). Ennek köszönhetően ez az értékes anyag elérhetővé és kutathatóvá válik a Pozsony történelmével, illetve a dualizmus korával foglalkozó hazai és külföldi történészek és laikusok számára.

batka_01012

Batka János (Johann Nepomuk Batka) volt 1879 és1917 Pozsony szabad királyi város főlevéltárosa. Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, ünnepségeket szervezett, s gyűjtötte az értékes történelmi emlékeket. Batka publicistaként és szerkesztőként is ismert volt. Szerkesztette a Pressburger Zeitungot, melybe számos zenei kritikát, recenziót, jegyzetet is megjelentetett a pozsonyi, bécsi, budapesti zenei életről. Batka élete során összegyűjtött nagyszámú dokumentumgyűjtemény sok értékes adattal szolgál a korról, amelyben élt. Végrendeletében ezt a hatalmas gyűjteményt minden ingó és ingatlan vagyonával együtt a városra hagyományozta. Jelenleg ez a hagyaték különböző fővárosi intézmények (Pozsonyi Városi Levéltár, Pozsonyi Városi Könyvtár, Pozsonyi Városi Múzeum, Pozsonyi Városi Galéria) gyűjteményében található. Batka számos pozsonyi és európai híres személyiséggel levelezett (Johannes Brahms, Ludwig Burger, Richard Wagner, Johann Strauss, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Fadrusz János, Tilgner Viktor, Rigele Alajos stb.).

I.J.

Támogatóink

Don`t copy text!