Hídról hídra a Duna-parton

Séta a régi Pozsonyban
2015 04 16.

2015. április 14., kedd kora estéjén a Séta a régi Pozsonyban sorozat eseményeként Ján Vyhnánek vezetésével virtuális sétát tettünk a Duna bal partján a mai Szlovák nemzeti felkelés hídjától az egykori Öreg hídig. A régi képeslapoknak köszönhetően a város hajdani lakóinak bőrében érezhettük magunkat.

001

Duna-parti sétánkat három, ma már sajnos nem létező épületnél kezdtünk. A 12. számú ház lakói és szülöttei között különösen nagy számban fordultak elő hírességek: Lábán Rudolf táncművész, a táncjelírás (kinetográfia) megalkotója; Spányi Irma énekesnő, aki édesanyja betegsége miatt nem fogadta el a New York-i Metropolitan Opera ajánlatát; és Léner Jenő, a Kolisch-kvartett brácsása, akit emigrálása után meghallgatás nélkül vettek fel a Bostoni szimfonikus zenekarhoz. Utóbbi anyai ágon Albrecht János unokatestvére volt – az Albrecht család 1945 előtt a Hajó utcában lakott, abban a házban, amely ma közvetlenül a Devín Szálló bal oldali része előtt látható. Bartók Béla pozsonyi látogatásai során Albrechték cselédszobájában lakott.

010

Ritka fotókat láthattunk a dunai uszodáról és fürdőről, amely először a jobb parton, egy ligetfalusi öbölben működött, ennek feltöltése után azonban, 1903-ban az ár elragadta, és nekicsapta a Ferenc József híd pillérének. Az új uszoda és fürdő már a bal partra került, a Zuckermandel közelébe, de később az erős sodrás és a városi szennyvíz közeli beömlése miatt átvontatták a Propeller alatti partszakaszra.

013

Megtekintettük a Vízi kaszárnya – a Monarchia legnagyobb laktanyája – eredeti épületét, hallhattunk a foglyairól és a benne történt kivégzésekről, valamint az épület további sorsáról, melynek hátsó része elé a huszadik század 70-es éveiben új épületrész került. A Ship Café BOON néven úszó kávéházzá alakított régi angol gőzhajó pedig nemcsak titkos ügynökök találkozóhelye, hanem számtalan vicc célpontja is volt.

015

Sétánk hátralévő részén foglalkoztunk még a koronázási domb történetével, a legendás Propeller létrejöttének okaival a Karolina Auguszta pontonhíd szétszerelése után, továbbá a pozsonyi születésű Fadrusz Jánosnak, a művész mellszobrának és híres alkotásának – a Mária Terézia-emlékműnek –, valamint a koronázási domb egyéb műemlékeinek a sorsával. Utolsó állomásunk az a palota volta, hol Jurenák Károlyt meglátogatta a híres Johannes Brahms, illetve a szecessziós kikötő, ahol az utolsó magyar király, IV. Károly 1918. július 16-án a város földjére lépett.

Zuzana Godárová

Támogatóink

Don`t copy text!