Könyvismertető: Egy fiú az Unitas-házakból – Pavel Ondrčka és ifjúkori emlékei Pozsony pereméről

Hírek
2020 11 8.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás könyvkiadói tevékenységének újdonsága Pavel Ondrčka közgazdász professzor „Rodák z Unitasu verný Bratislave” (Egy Unitas-szülött, Pozsony hűséges fia) című memoárkötete. A szerző, akit Július Satinský Duna utcán töltött gyermekkoráról írt visszaemlékezése inspirált, képzeletben a „város peremére”, ifjúsága helyszínére repíti az olvasót. Pavel Ondrčka egy igazi pozsonyi lokálpatrióta lelkesedésével mesél a Weinwurm Frigyes és Vécsei Ignác tervei alapján 1931–1932-ben épült lakókomplexum, az úgynevezett Unitas-házak környékéről. A kötet azonban nem szorítkozik az Unitasra, az olvasó megismerheti a Récsei vám (Račianske mýto), a megszüntetett evangélikus és katolikus temető és egyéb közeli helyek egykori világát is.

A kötet elejét az 1935-ös születésű Pavel Ondrčka a második világháború előtti és alatti emlékeinek szenteli. Magával ragadó stílusban, hajdani gyermeki látásmódjával írja le a korabeli Pozsony mindennapi életét. Megtudhatjuk, miért kapta az „Allah lába” becenevet, mi volt a „raba-suli”, hogyan emelkedett igazi labdaszedővé az Unitas teniszpályáin, és az akkori ifjúság körében kedvelt számos játékkal és sporttevékenységgel is megismerkedhetünk. Abban a korban ugyanis, a modern technika vívmányaival megáldott jelennel ellentétben, a gyermekek és az ifjúság egyik legfőbb foglalatossága a sportolás volt.

Az szerző a háborús időket és a front átvonulását is leírja, egy tízéves fiú szemével. A városi tömegközlekedés iránt érdeklődők örülni fognak a pozsonyi autóbuszokról, trolikról, villamosokról szóló fejezetnek. Az egyes járatokról és járműtípusokról könnyed szakavatottsággal író Ondrčka édesapja 26 esztendőn át volt buszsofőr a városi közlekedési vállalatnál.

Ondrčka professzor a Récsei vámon és környékén kívül a Főrévről (Prievoz) is mesél, amelynek végén nagyapjának, Ján Slezáknak vendéglője volt. A szerző sok időt töltött itt gyermekként, olykor még segíteni is beállt. Ennek köszönhetően megismerhette a helyi stammgastok soknemzetiségű világát, társadalmi rétegezettségét. A kötetben az egykori Pozsony különféle nemzetiségeiről is beszél, a németek és magyarok háború utáni kitelepítésének kényes témáját sem kerülve ki.

Külön részt kapott a kötetben a szocializmus alatti pozsonyi élet bemutatása annak minden visszásságával, amivel az emberek nap mint nap kénytelenek voltak szembesülni. A szerző nem fukarkodik az akkori rezsimet illető kritikával, amely drámaian megváltoztatta szülővárosa jellegét, lakosságának összetételét és életmódját.

Az 50-es évek Pozsonyának udvarlási és randevúzási szokásairól is mosolyra fakasztó értekezést olvashatunk. Ondrčka azt is elmeséli, hogyan ismerkedett meg munkabrigádjában a későbbi feleségével. Felidézi a Korzón zajló társadalmi életet, ami már régen a múlté, valamint az ezzel szorosan összefüggő korabeli divatról is szól. A hajdani élet leírását a szerző kedvenc vendéglőinek, borozóinak, piacainak bemutatásával színesíti, amelyek ugyancsak hozzátartoztak Pozsony egykori miliőjéhez. Végezetül a város korabeli kulturális életéről is szól, különös tekintettel a mozira és a színházra, ami fiatalkorában a legközelebb állt hozzá.

A „Rodák z Unitasu verný Bratislave” című kötet második, átdolgozott kiadása 2020 őszén jelenik meg, számos korabeli fotóval és Braňo Bibel jelenkori fényképeivel bővítve. Az új kiadás apropóját a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás „Séta a régi Pozsonyban” elnevezésű eseménysorozatának nagy tetszést arató „A Marhavásár tér (Trnavské mýto) egy UNITAS-lakó szemével” című, 2018. januári előadása szolgáltatta.

Pavel Ondrčka sajnos nem érte meg művének idei kiadását. Tavaly hunyt el, nem sokkal a kézirat leadása után. Örökségül azonban ránk hagyta ezt a kötetet, amelynek ott a helye a Pozsony múltja iránt érdeklődők házi könyvtárában, hiszen értékes személyes emlékeket oszt meg arról, hogy milyen volt városunk a Récsei vám és a Főrév környékén a visszavonhatatlanul elmúlt negyvenes és ötvenes években. Ezek az emlékek Pavel Ondrčkának köszönhetően nem merülnek feledésbe, és a jövő generációkhoz is eljuthatnak. Miként maga a szerző írja a bevezetőben:

„Ezzel a szerény kötettel szeretném hozzátenni a magamét a hajdani pozsonyi élet mozaikjához, hogy a jövendő nemzedékek is megtudhassanak valamit városuk múltjáról, ahol élnek és talán még sok évig élni fognak.”

Elmondhatjuk, hogy szándékát sikerült teljesítenie, műve kiválóan illeszkedik a Pozsonyról az utóbbi években megjelent memoárkötetek sorába. Ráadásul erősen személyes hangvételének köszönhetően a „Rodák z Unitasu verný Bratislave” egy igazi pozsonyi autentikus visszaemlékezésével színesíti ezt a könyvmozaikot.

A szlovák nyevű kiadvány megvásárolható a Pozsonyi Kifli eshopjában: https://bratislavskerozky.sk/produkt/rodak-z-unitasu-verny-bratislave/

Peter Janoviček

Fordította: Böszörményi Péter

Támogatóink

Don`t copy text!