Zsidó Pozsony – Borka László harmadik sétája a holokauszt időszakáról

Tematikus városnéző séták
2024 01 15.

A holokauszt pozsonyi időszakáról tartott tematikus varosnézést 2023. október 8-án Borka László idegenvezető és tanár a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében.

A helyi, Duna utcai magyar gimnázium tanára korábban már két sétát vezetett a városbéli zsidóság múltjáról és jelenéről. A harmadik témája a vészkorszak időszaka volt, vagyis annak ismertetése, hogyan korlátozta egyre inkább a Jozef Tiso-fél szlovák állam a pozsonyi zsidók életét is, és miként vezetett ez az 1942 és 1944 közti transzportokhoz.

A több mint hatvan érdeklődő az egykor a neológ zsinagógának, ma pedig a holokauszt-emlékműnek helyet adó térről indult, és – a számos részterületet felölelő ismertető részeként – a többi közt hallhatott a könyvkereskedő Steiner család sorsáról, a szlovák állam zsidóellenes jogszabályairól vagy éppen Jozef Tiso államelnök zsidókhoz fűződő viszonyáról. A tematikus városnézés utolsó állomása a zsidók haláltáborokba deportálásáról szóló, a vasúti főpályaudvar épületén elhelyezett emléktábla volt.

A rendezvény a a Kisebbségi Kulturális Alap 2023 támogatásával valósult meg.

Szöveg és képek: Korpás Árpád

Támogatóink

Don`t copy text!